Teme
Top 40 ličnosti u trenutnom fokusu
Pretraživač

Sunčane skale

Pobeda preko mobilnog

Play back festival u Herceg Novom, poznat po imenu “Sunčane skale” završen je pobedom domaćina, Bojana Marovića sa pesmom “Tebi je lako”. On je u dramatičnoj borbi, posle 16 krugova glasanja, bio bolji od Aleksandre Radović, koja je po ocenama novinara i svih nepristrasnih u publici imala najbolju pesmu “Kao so u moru”. Ali glasovi putem mobilne telefonije i Interneta su čudo, pa je, zahvaljujući njima, Zlatna sirena ostala kod kuće. Takođe, publika u Herceg Novom je navijala poput publike na fudbalskom stadionu, i na kraju im se trud isplatio. A da Bojan Marović već ima svoje obožavateljke dokaz su devojčice koje su ga, vrišteći, opkolile posle pobede, sve u želji da se sa njim slikaju ili bar dobiju autogram.

”Van Gogh” – zvezde večeri

Na Festivalu je trijumfovala mlada Emina Jahović, koja je, u večeri “Novih zvezda” otpevala pesmu Harija Varešanovića “Uzalud se borim”. Dan kasnije je u finalnoj večeri pod nazivom Pesma leta osvojila Bronzanu sirenu i nagradu od 1.000 evra. Pobednik je inače dobio 3.000, a drugoplasirana Aleksandra 2.000 evra. Prve večeri su, po tradiciji, dodeljene nagrade za najbolje u minuloj godini. Zvezda večeri je bila grupa “Van Gogh” koja je dobila tri nagrade (za najbolji tekst “Za godine tvoje”, najbolje idejno rešenje albuma, a proglašena je i najboljom rock grupom).

Tik uz njih, sa dve nagrade i velikom podrškom publike, bio je OK Band (hit godine “Oko mene lete svi” i za najbolji album).

Više nagrada nego nagrađenih

Željko Joksimović je bio nominovan u pet kategorija. On je obećao da će doći, ali je na kraju, baš kao i prošle godine, ostavio organizatore na cedilu. Nije se pojavio ni Toše Proeski koji je imao preča posle (proglašen je za ambasadora dobre volje), a ni Vlado Georgiev, koji je sa pesmom “Anđele” bio nominovan u dve kategorije. Videvši da nema pomenutih pevača, organizatori su morali da se snalaze, pa su podelili nagrade onima koji su došli na Kanli kulu. Tako je Niggor dobio nagradu za spot godine “Disco ball” iako je pesma “Anđele” bila u nominaciji. Vasil Hadžimanov je dobio nagradu za instrumentalni album, pored Gorana Bregovića i Vlatka Stefanovskog koji su takođe bili nominovani.

Kako je nesporazum nastao i sa Gocom Tržan koja je takođe nominovana u tri kategorije i koja takođe nije došla, Željku Joksimoviću je morala da pripadne barem jedna nagrada (za najbolju kompoziciju).

Razmenjivanje nežnosti i familijarne protekcije

Mnogi iskusni favoriti se, međutim, i nisu proslavili na Festivalu. Tako je grupa “Zana” zauzela tek osmo mesto, Ceca Slavković deveto, a za dno su “zakucani” “Koktel bend” (21. mesto – četiri boda), Gloria (22. mesto - dva boda), dok je poslednje mesto, sa samo jednim osvojenim bodom, pripalo Aleksandri Perović pevačici grupe “Moby Dick”.

Leo je završio na 14. mestu (slično kao i na Zrenjaninskom festivalu), Emilija Kokić na 10, a Sandi tek na 19. mestu. To ga, očigledno nije baš mnogo deprimiralo, jer je ubrzo viđen kako na stepenicima kraj mora razmenjuje nežnosti sa bosanskom pevačicom Selmom koja je prošla bolje od njega osvojivši 15. mesto. Najveći skandal desio se kada su novinari saznali da se među izvođačima koji nastupaju na večeri Novih zvezda nalazi i kćerka Slobodana Bučevca, jednog od organizatora Festivala. Ona je potpisana samo kao Aleksandra, bez prezimena, ali kada su novinari to provalili, gospodin Bučevac je sve priznao, uz opasku kako je on bio protiv toga. Ako se uzme u obzir da devojčica ima samo 13 godina i da je na konkursu prijavljeno oko 400 pesama, zaključak ćete izvesti sami.

Žurka zanimljivija od Festivala

Voditelji su ove godine bili bolji nego što smo navikli na ovakvim manifestacijama. Živost u suvoparno isčitavanje teksta uneo je mladi voditeljski par - Milan i Ana (voditelji Pinkove emisije “Leteći start”), tačnije Milan, koji je svojim improvizacijama oduševio mnoge. Kasnije se, na žurci koja je organizovala posle Festivala, malo opustio, pa je uz muziku i nekoliko devojaka skidao košulju. Ali, i zaslužio je. Na žurci su se smenjivali učesnici Festivala pevajući pesme uz pratnju “Nevernih beba”, a veliko iznenađenje predstavljalo je pojavljivanje Ksenije Mijatović Ivanović koja je, zbog učešća na Budvanskom festivalu sa sestrom Sanjom, izbačena sa “Sunčanih skala”. Ksenija je otpevala jednu pesmu (simboličnog naslova “Ovde mesta nema”) i rekla da je došla da da podršku kolegama. Izgleda da za nju i nije bilo mesta na Festivalu, već samo na žurci.

Na organizatore je bila besna i Tijana Todeska Dapčević koja je dobila Prinčevu nagradu za najbolju žensku interpretaciju, ali joj organozatori nisu platili troškove Festivala.

Tekst i foto S. Ž. M. - 24.08.2013.
A komentar ?
Sunčane skale Trackback(10)
Balkanmedia Video Portal
musicBox
1
Pas! Moćno oružje! Bundeva zadivljena lubenicama! Meni je dobro! La Linea