Teme
Top 40 ličnosti u trenutnom fokusu
Pretraživač

Jelisaveta Seka Sabljić

Kristina iz 'Maratonaca'

Jedna od najboljih komičarki domaće kinematografije svakako je Jelisaveta Seka Sablić. Pamtimo je po upečatljivim rolama u filmovima: ‘Leptirov oblak’, ‘Burduš’, ‘Maratonci trče počasni krug’, ‘Davitelj protiv davitelja’, ‘Žikina dinastija’, ‘Bolji život’, ‘Biće bolje’, ‘Sekula i njegove žene’, ‘Rad na određeno vreme’, ‘Uvek spremne žene’... Naravno ogledala se i u dramskim rolama kao što su bile uloge u filmovima: ‘Tamna je noć’, ‘Biciklisti’, ‘Kičma’, ‘Jaguarov skok’... Važi za jednu od vrsnih dramskih umetnica, a njene monodrame ‘Master klas’ i ‘Uho, grlo, nož’ u prilici je da gleda i publika van naše zemlje. Televizijski gledaoci već mesecima prate njene dogodovštine kao komšinice Ruške u ružičastim minijaturama, a za desetak dana startuje i nova porodična serija ‘Ljubav, navika, panika’, u kojoj Seka tumači glavnu ulogu.

Jelisaveta Seka Sablić: Raduje me, što sada u ovoj Romčevićevoj seriji, tumačim tipičnu beogradsku intelektualku i što projekat nije obojen folklorom, naprotiv. Poslednjih godina obično su pravljene serije za narod, a ne o narodu. Gradski milje je stavljen u zapećak, ali sa ovom serijom se ponovo vraća na mali ekran.

‘Ljubav, navika, panika’ startuje u februaru. Mnogi joj prognoziraju veću gledanost nego što je bilo sa ‘Boljim životom’. Slažete li se i vi sa tim?

Jelisaveta Seka Sablić: S obzirom da imam ogromno glumačko iskustvo, naučila sam da nikada ne treba unapred nešto hvaliti. Vreme će pokazati koliko šta vredi i kako publika prihvata seriju. Iako se kreće sa dobrim scenaristom, rediteljem, glumcima, uvek postoji doza rizika. Naravno, rezultat ne može da bude ispod proseka, ali da li će biti i koliko iznad proseka, ostaje da se vidi. Serija mora da se nametne gledaocima, a slažem se da je do sada bilo puno loših projekata. S ovom serijom, koja je ustvari komedija, okupljeno je na jednom mestu puno komičara (Nikola Simić, Zijah Sokolović, Dušan Poček, ja), što je osnov potencijalnog uspeha.

Već godinama ne snimate filmove. Zbog čega?

Jelisaveta Seka Sablić: Iskrena da budem, u pitanju je visina honorara. Dobijala sam ponude, ali s obzirom da para nema, za ulogu koju mi ponude, honorar je najsimboličniji, a ja sebi više ne mogu da dozvolim da igram džabe. Podržavam mlade glumce i reditelje, odigram po neku epizodu i to je sve. Nadam se da će se stanje u našoj kinematografiji popraviti, kada mladi budu uzeli stvari u

svoje ruke.

Može li nešto da vas naljuti i razbesni, s obzirom da ste uvek nasmejani?

Jelisaveta Seka Sablić: Ma, ja sam uvek ljuta (smeh)! I sada dok razgovaram, ja se nerviram, ali ljudima delujem kao da sam neprekidno dobro raspoložena.

Vaš sin Stefan je reditelj. U razgovoru sa njim saznali smo da veću tremu pred premijeru imate vi, nego on...

Jelisaveta Seka Sablić: Ne znam da li baš imam tremu, ali je tačno da strepim. Naime, pošto smo u istom poslu, znam ko priča istinu, a ko gluposti, ali se trudim da ga ne trujem, već ga puštam da sam nađe svoj put. Veliko je zadovoljstvo, ali u isto vreme i kazna za roditelja da bude sa detetom na istom poslu. Bez ustručavanja se pojavim na nekim probama predstava i uputim mu savete ili ukažem na nešto što bi trebao da popravi. Veruje mi, ne zato što sam mu majka, već zato što sam godinama glumica.

Igrali ste u njegovim predstavama. Kako ste se slagali na sceni i da li ste slušali savete reditelja?

Jelisaveta Seka Sablić: Jesam, igrala sam u njegovoj diplomskoj predstavi ‘Elektra’, a kasnije i u ‘Životu iz početka’ i ‘Prokletom Kovalskom’. Stefan je divan reditelj i to govorim ne zato što mi je sin, već zato što zaista tako mislim. Kao reditelj radi sa glumcima, ne pušta ih da sami plivaju, već zajednički kreiraju lik. Jedina mu je zamerka, što se ustručava da glumcima moje generacije ukaže na neke mane u vezi uloge, a mislim da je razlog u njegovom dobrom vaspitanju.

Uloga Kristine u kultnom Kovačevićevom filmu ‘Maratonci trče počasni krug’ definitivno je vaša glumačka lična karta. Kako na tu rolu gledate danas, sa distance od preko dve decenije?

Jelisaveta Seka Sablić: ‘Maratonce...’ je vreme potvrdilo. Scenarista Dušan Kovačević je uhvatio briljantni mentalitet našeg naroda, slično što je činio i Branislav Nušić, nešto što vek postoji, a opet je iznova moderno. Odličan reditelj poput Slobodana Šijana i galerija glumačkih velikana je učinila da film preživi i da ga svaka generacija voli na isti način.

Dijana Maksimović - 26.12.2007.
A komentar ?
Balkanmedia Video Portal
musicBox
1
Kako nam je dosadno bilo Ajde! U Japanu Samo da ti kažem