Teme
Top 40 ličnosti u trenutnom fokusu
Pretraživač

Andrej Acin

Odraz surovog vremena

Kratki igrani film “Margina” beogradskog autora Andreja Aćina, osvojio je “Zlatnu nagradu” na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Houstonu. Ovom mladom reditelju film “Margina” je ujedno bio diplomski rad, koji je njegov pokojni profesor Sava Mrmak imao prilike da vidi i oceni najvišom ocenom. Scenario je nastajao posle petooktobarskog prevrata u Beogradu, a realizacija je završena prošle godine zahvaljujući novcu dobijenom od Ministarstva za kulturu Srbije. S obzirom na to da su u proteklih nekoliko meseci naši mladi reditelji, među kojima je i Aćin, osvojili prve nagrade na prestižnim festivalima Berlina, Houstona i Cannesa, 14. juna u Centru “Sava” održana je revija pobednika pod nazivom “Zlatni momci našem gradu”. Publika je bila u prilici da pogleda dela “(A)torzija” Stefana Arsenijevića, “Beži zeko, beži” Pavla Vučkovića i “Margina” Andreje Aćina.

Da li ti je “Margina” najznačajnije ostvarenje koje si do sada uradio?

Andrej Aćin: Po mnogo čemu ovaj film spada u moje najvažnije ostvarenje do sada. “Margina” nosi čarobni broj sedam, jer je to moj sedmi, kratki igrani film, na koji sam čekao da se desi skoro dve godine. Ovo je takođe moj prvi film rađen sa budžetom i zbog toga sam osećao ogromnu obavezu da ispunim očekivanja i opravdam ukazano poverenje.

O čemu govori tvoj film?

Andrej Aćin: Moje ostvarenje ispituje najosnovnije ljudske vrednosti, dobro i zlo u nama, ali se osvrće na lažne vrednosti, teror, nasilje, kvazipatriotizam, sve ono što je u Srbiji bilo deo “normalnog života”. Tako u “Margini” pratimo sudbinu tri lika i kroz njih posmatramo refleksiju naših mana. Nažalost, oni su i dalje među nama, a tragični događaji koji su se nedavno desili, samo potvrđuju ono na čemu sam u filmu insistirao. Ovim projektom sam želeo da se pozabavim iz osećanja odgovornosti i obaveze da jedna takva priča i istorija koju smo proživeli, ne bude zaboravljena i da nam istovremeno posluži kao opomena i upozorenje.

Smatraš li da je tema koju si odabrao pomalo simbolična?

Andrej Aćin: Jeste. U širem socijalnom kontekstu pitanje “Margine” na ovim našim prostorima i datim uslovima vrlo je otvoreno pitanje. Mislim da svako od nas sebi treba da postavi pitanje sa koje strane margine se nalazi. U filmu sam se bavio realnim pojavama u našem društvu, koja su usledila nakon 13-godišnjeg mračnog i katastrofalnog perioda iz kojeg je Srbija tek počela da izlazi. Namera mi je bila da napravim kratki film koji će biti opomena i upozorenje.

Mnoge je uznenadio tvoj postupak da ne prisustvuješ ceremonijalnoj dodeli nagrade u Houstonu...

Andrej Aćin: Da, bilo je to iz mog ličnog protesta i neslaganje zbog uvođenja “demokratije” putem sile u Iraku od strane američke politike. Ne kajem se zbog toga, jer smatram da humanost stoji uvek iznad ma kakvog drugog obrazloženja koje opravdava čin agresije. Počastvovan sam što sam dobio ovo priznanje i ponosan odlukom internacionalnog žirija, ali znam da je slavlje u takom trenutku bilo izlišno. To govorim iz ugla nekoga ko je u Beogradu doživeo bombardovanje zarad promene lošeg političkog sistema.

Poznato je da je film prikazan prvo u inostranstvu, a potom je učestvovao na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Čini se da je kod nas prošao nezapaženo. Zašto?

Andrej Aćin: Film je svoj život započeo novembra 2002. godine, pa je bilo potpuno besmisleno da čekam pet meseci da bi bio prikazan na našem jedinom Festivalu kratkog metra. Zato je publika u Francuskoj, Italiji, Americi, Australiji i Engleskoj, bila u prilici da “Marginu” vidi pre naše domaće. Što se tiče Festivala, čini mi se da je film bio u celini ignorisan, a žiri je izneo “zanimljivo” objašnjenje poput “odbijanja da razmišljaju o filmovima koji se bave teškim temama”. Takav stav me je veoma pogodio i iz razloga što je na filmu radilo mnogo talentovanih ljudi, a što je dotični žiri zanemario.

Da li pripremaš nešto novo?

Andrej Aćin: Da, pripremam dokumentarni igrani film “Moj svet pun svetlosti”, ali uporedo pišem i scenario za svoj celovečernji film čiji je radni naziv “Kontrola leta”.

Znači li to da si definitivno rekao zbogom muzici?

Andrej Aćin: Apsolutno ne. Za “Marginu” nisam komponovao muziku kao što sam činio za neke filmove poput “Paket aranžmana”, “Kupi mi Eliota”, “Apsolutnih sto”, “T. T. sindroma”... Što se tiče mog prvog igranog filma, mislim da ću i za njega raditi muziku. Inače, bavim se i pozorišnom muzikom, a početkom 90-ih bio sam frontmen grupe “Baal”. Bio je to bend koji je imao ozbiljnu perspektivu u okvirima tadašnje Jugoslavije, ali je vrlo brzo propao zajedno sa njom. Kasnije u skraćenoj YU nije se osećala potreba za alternativnom grupom, kao što je bila naša i “Baal” je prekinuo sa radom.

Dijana Maksimović - 23.10.2012.
A komentar ?
Balkanmedia Video Portal
musicBox
1
Brazilska mornarica na kratkom odmoru! Prokleta cenzura! Kad Photoshop zakaže! Svjedok njihovoj sreći, na slici treći!